Bazen za plivanje, poseban stil života!

O bazenima – Vrste bazena

Kada je reč o kućnim bazenima u osnovi postoje dva načina kako može da se izgradi:

  • Klasičan sistem gradnje, gde bazen može biti prelivnog ili skimerskog tipa.
  • Gradnja po sistemu “Jean Desjoyaux”.

Sva tri naša tipa bazena (“Jean Desjoyaux”, prelivni, skimerski) su armirano betonske konstrukcije a razlike su u estetici, tehničkim mogućnostima, budžetu koji ste odvojili za gradnju kao i vremenu same gradnje.
Potrebno vreme za izgradnju skimerskog ili prelivnog bazena je oko mesec do mesec i po dana, dok gradnja bazena “Jean Desjoyaux” traje sedam dana.

O bazenima
O bazenima

Dimenzije i oprema

Kada je reč o dimenziji bazena, opremi i njegovom obliku, svaku želju i zamisao investitora ili arhitekte možemo realizovati. Međutim, najčešća greška kada je reč o dimenziji bazena je da on mora biti dugačak, da bi se u njemu moglo plivati, a u stvari mnogo je bitnije da bazen bude dobro opremljen, da ima sadržaj, a ugradnjom “Turbo Jeta “ (sistem za plivanje u mestu) bazen vam postaje neograničen.
Pored “Turbo jeta” treba izdvojiti i hidromasažu, za potpuni užitak i relaksaciju. Ona može biti u okviru bazena ili potpuno zasebna, kao i LED rasvetu sa promenom boja za kompletan vizuelni ugođaj. Tu je i mnoštvo druge dodatne opreme: grejanje, UV sterilizacija, automatsko doziranje idr.

Dubina i oblik

Što se tiče dubine bazena, ono što generalno preporučujemo je promenljivo dno od 1.3 do 1.8 m ili fiksno dno od 1.5 m. dubine, a sve iz razloga što su to dubine u kojima može da se pliva, skače, odmara i zabavlja u vodi.
Takođe treba imati u vidu, da su pravilne forme najpodesnije za kućne bazene, što zbog same gradnje, tako i zbog ostale opreme (kao što su prekrivači i zimski i letnji, različita zatvaranja itd.), dok su razuđene forme pogodnije za hotelske bazene i druge javne bazene gde su u pitanju velike vodene površine.
O bazenima

Završna obrada

Na kraju, u završnoj obradi, bazen se može obložiti armiranim lajnerom ili staklenim mozaikom.
Armirani lajner postoji u vise boja i razlicitih struktura i on se kroji i termički vari na licu mesta prema obliku bazena.
Stakleni mozaik postoji u više različitih boja i kombinacija.
Takođe postoje i različiti motivi koje se mogu postaviti na dno bazena, među kojima su najčešći: delfini, zvezde, ruža vetrova, inicijali ili pak samo bordura oko ivice bazena.

Ukoliko ste se odlučili da vaše letovanje sa 15, produžite na 150 dana godišnje, obratite se pravim profesionalcima, firmi sa najdužom tradicijom u gradnji bazen.